Σχεδόν όλοι οι ενήλικες  θα βιώσουν πόνο στην μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτός ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος  έως σοβαρός και να είναι βραχείας  ή μακράς διαρκείας.
Ανατομία
Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από μικρά οστά, που ονομάζονται σπόνδυλοι, τα οποία στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, με την παρεμβολή των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Οι σπόνδυλοι τοποθετούνται έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα προστατευτικό κανάλι μέσα από το οποίο περνάει ο νωτιαίος μυελός . Μύες και σύνδεσμοι προσθέτουν σταθερότητα στο σχηματισμό.
 osfi1Αίτια
Υπάρχουν πολλές αιτίες οσφυαλγίας όμως ο εκλυτικός παράγοντας είναι συνήθως μια συγκεκριμένη κίνηση (άρση βάρους, απότομη κάμψη).
•    Θλάση
 Η υπερβολική δραστηριότητα προκαλεί υπερδιάταση ή/και τραυματισμό (θλάση) των μυών και των συνδέσμων. Όλοι έχουμε αισθανθεί  «δυσκαμψία»  και πόνο στη μέση, μετά από υπερβολική κόπωση, που συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες. Η πιθανότητα οσφυαλγίας αυξάνεται όταν συνυπάρχει κακή φυσική κατάσταση, παχυσαρκία και κακή στάση

•    Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον πυρήνα κεντρικά (με ζελατινώδη υφή) και ένα εξωτερικό τμήμα περιφερικά, τον ινώδη δακτύλιο, ο οποίος έχει πιο σκληρή σύσταση. Με την πρόοδο της ηλικίας ο πυρήνας εκφυλίζεται και αφυδατώνεται με αποτέλεσμα να μπορεί να εμφανίσει ρωγμές είτε από μια ιδιαιτέρα απότομη κίνηση , είτε με την καταπόνηση που δέχεται στις εργασίες με έντονη κάμψη της σπονδυλικής στήλης και σήκωμα βάρους . Οι ρωγμές αυτές μπορεί να είναι αιτία οσφυαλγίας.
Η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία έχουμε είτε εκφυλιστική διάταση του δίσκου, είτε τραυματική πρόπτωση του πηκτοειδούς πυρήνα του δίσκου έξω από τον ινώδη δακτύλιο, με αποτέλεσμα να έχουμε επαφή ή πίεση στα νεύρα που εξέρχονται από τον νωτιαίο μυελό.osfi2 
•    Σπονδυλολίσθηση
Με τη γήρανση και τη φθορά που επέρχεται οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι δυσκολεύονται να κρατήσουν την σπονδυλική στήλη στην σωστή θέση. Το αποτέλεσμα είναι να γλυστράει προς τα εμπρός κάποιος σπόνδυλος σε σχέση με τον επόμενο. Το φαινόμενο ονομάζεται εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση και μπορεί να οδηγήσει σε πίεση νευρικών ριζών.
•    Οστεοπόρωση
Τα συμπτώματα και οι παραμορφώσεις που εμφανίζονται στην οστεοπόρωση είναι κυρίως από την σπονδυλική στήλη. Απώλεια αναστήματος, κύφωση, μόνιμος πόνος στην πλάτη και τη μέση, ψυχολογικά προβλήματα και κακή ποιότητα ζωής.
Τα σπονδυλικά οστεοπορωτικά κατάγματα είναι το σπουδαιότερο σύμπτωμα της οστεοπόρωσης. Η πρόκλησή τους δεν απαιτεί πτώση ή σημαντική βία και έτσι μπορεί να συμβούν σε μία γυναίκα χωρίς καν να το αντιληφθεί. Πολλές γυναίκες σε τυχαίο ακτινολογικό έλεγχο της σπονδυλικής στήλης βρίσκεται να έχουν παλαιά σπονδυλικά κατάγματα, τα οποία αγνοούν και δεν μπορούν να τα συνδέσουν με συγκεκριμένο τραυματισμό. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις τα σπονδυλικά κατάγματα συνοδεύονται από έντονο πόνο και καθηλώνουν την ασθενή στο κρεββάτι για τουλάχιστον ένα μήνα.
•    Άλλα αίτια
Ο πόνος στη μέση μπορεί επίσης να οφείλεται σε συστηματικά νοσήματα, σε αρτηριακή νόσο ή και σε κακοήθεια.

Συμπτώματα
Ο πόνος στη μέση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να έχει βραδεία ή οξεία έναρξη και να είναι διαλλείπων ή συνεχής. Μπορεί να επιδεινώνεται  με την κάμψη του κορμού ή την άρση βάρους, μπορεί να χειροτερεύει με την καθιστική θέση ή με την όρθια στάση και μπορεί να επεκτείνεται στο ισχίο ή και σε ολόκληρο το κάτω άκρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί αυτόματα σε λίγες εβδομάδες.

Διάγνωση

Κατά την εξέταση ο ορθοπαιδικός θα συζητήσει μαζί σας σχετικά με τα συμπτώματά σας και το ιατρικό σας ιστορικό. Θα εξετάσει προσεκτικά τη σπονδυλική στήλη και τα κάτω άκρα και θα αξιολογήσει τη νευρική λειτουργία των περιφερικών νεύρων.
Αν η πάθηση δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία ή αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου θα ζητήσει τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων (ακτινογραφίες). Σε περίπτωση που υποπτεύεται βλάβη του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή πίεση νεύρου πιθανόν να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία. Σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια εξετάσεων όπως σπινθηρογράφημα οστών ή/και αξονική τομογραφία.

Θεραπεία
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα με χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με ταυτόχρονη αποφυγή της επιβαρυντικής δραστηριότητας. Η ακινητοποίηση και ο κλινοστατισμός δεν βελτιώνουν τα συμπτώματα. Αντίθετα θα πρέπει ο ασθενής να διατηρήσει κάποιο επίπεδο δραστηριότητας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρόυ. Μόλις ο πόνος υποχωρήσει θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα προγραμμα αποκατάστασης, με στόχο την αύξηση του εύρους κίνησης και την ενίσχυση των κοιλιακών και των ραχιαίων μυών.
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εξάλειψη των συμπτωμάτων όσο και στην αποκατάσταση και συχνά συστήνεται σε περιπτώσεις που ανθίστανται τη φαρμακευτική αγωγή.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη συντηρητική αντιμετώπιση ή σε περίπτωση νευρολογικών συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε πιο επεμβατικές μεθόδους όπως οι θεραπευτικές εγχύσεις ή και σε χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη
Μπορεί να μην είναι δυνατό να αποφύγουμε την φυσιολογική φθορά που επέρχεται με την άυξηση της ηλικίας όμως υιοθετώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να περιορίσουμε την εμφάνιση πόνου στη μέση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διατηρούμε σε καλή φυσική κατάσταση τους κοιλιακούς και ραχιαίους μύες, να αποφεύγουμε το κάπνισμα (συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας της αφυδάτωσης του σπονδυλικού δίσκου), να χρησιμοποιούμε σωστή τεχνική άρσης βάρους (λυγίζοντας τα γόνατα και όχι τη μέση) και να φροντίζουμε να διατηρούμε σωστή στάση κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Η διατήρηση του κατάλληλου σωματικού βάρους είναι απαραίτητη έτσι ώστε να μην δέχεται υπερβολική επιβάρυνση η σπονδυλική στήλη.